V Pavilonu vzniká kavárna a bistro Tady & Teď, otevře už 1. března

Po dvou a půl letech od fungování Pavilonu se v jeho přízemí otevře podnik, který bude po celý den poskytovat občerstvení pro školáky, jejich rodiče i návštěvníky z okolí.

V projektu na vybudování mníšeckého Pavilonu se již od začátku počítalo s tím, že v jeho přízemí vznikne kavárna či občerstvení. Po otevření Pavilonu se uvažovalo i o tom, že by si tam tréninkovou kavárnu otevřela společnost Magdaléna, o.p.s., ale tato myšlenka byla nakonec opuštěna z provozních důvodů. Potom plány kolem prostoru „kavárny“ utichly, neboť do našich životů zasáhla na jaře roku 2020 epidemie covid-19 a doba nebyla na rozjezd nového gastronomického provozu rozhodně příznivá.
Znovu se otázka využití prostoru „kavárny“ dostala do popředí v momentě, kdy se rozhodovalo o tom, kde se bude stravovat 28 dětí ze speciální ZŠ Komenského 886 poté, co se škola domluvila na ukončení smlouvy na poskytování stravování v jídelně ZŠ Komenského 420. Nastal kolotoč jednání s různými zájemci o její provozování, které za město jako vlastníka, vedla především místostarostka Dana Dalešická. Pracovalo se i s možností, že by prostor sloužil pouze jako výdejna obědů pro učitele, ale s podmínkou garance aspoň 70 porcí denně, což škola nemohla zaručit . Další varianta bylo zřízení výdejny pro žáky speciální základní školy a minimální investicí města téměř 500 tis. Nakonec zvítězila velkorysejší a dlouhodobější varianta na plnohodnotný gastronomický provoz s vlastní kuchyní.
V listopadu 2021 vypsala mníšecká radnice, jako vlastník objektu, výběrové řízení, které se svým zajímavým konceptem vyhrála Andrea Tkáčová (na fotografii) bydlící v Mníšku pod Brdy. Paní Tkáčová rozjíždí projekt se svou sestrou Beátou Fehérovou, která je profesionální kuchařka. Otevřením kavárny a bistra Tady & Teď si tak začínají plnit svůj dětský sen, neboť už jako malé holky si plánovaly, jak jednou společně otevřou vlastní podnik.

Jak jste přišla na nápad otevřít v Pavilonu kavárnu a bistro?
Když jsem začala vodit do ZŠ Komenského 420 mladšího syna, tak jsem zjistila, že v prostoru, kde se pohybuje poměrně hodně lidí, chybí stánek nebo podnik, kde by si mohli něco koupit. Napadlo mě dát na prostranství před školou street food (pouliční jídlo) a v říjnu jsem oslovila paní ředitelku, a ta mě odkázala na město, kterému prostor patří. Oslovila jsem tedy vedení města, a to mě informovalo o nevyužitých prostorech takzvané kavárny v přízemí Pavilonu. Začali jsme spolu také řešit otázku možnosti stravování dětí ze ZŠ Komenského 886, kterým bude končit smlouva v jídelně ZŠ Komenského 420. Společně jsme došli k závěru, že by byla škoda mít v Pavilonu pouze výdejnu jídla, ale bylo by mnohem lepší tam udělat kuchyň a vařit.

Zajišťovat obědy hendikepovaným dětem není jednoduchá věc. Znáte jejich potřeby?
S tím mám osobní zkušenost, protože můj starší syn navštěvuje ZŠ Komenského 886. Jako maminka žáka speciální školy vím, že těmto dětem nevyhovuje hluk a stresující prostředí velkých jídelen. Proto jsem ráda, že jim budu moct poskytnout klidné prostředí u nás. Budou tu mít své soukromí a svá místa u stolů, což je pro ně hodně důležité. Děti ze ZŠ Komenského 886 k nám budou docházet na obědy od dubna, až zprovozníme kuchyni.

Kdy budete kavárnu a bistro Tady & Teď otevírat?
Otevřít chceme už v úterý 1. března. Nyní finišujeme a dolaďujeme poslední detaily, týkající se vybavení interiéru. Musím celý náš tým pochválit za to, že jsme za tak krátkou dobu dokázali v Pavilonu vytvořit útulný a příjemný prostor. Velkou zásluhu na tom má i vedení města. Chtěli bychom všem moc poděkovat, především paní místostarostce Dalešické, se kterou jsem nejvíce jednala, za jejich pozitivní přístup. Setkala jsem u nich jenom s ochotou a vstřícností a těším se i na naši budoucí spolupráci.

Vstupní investice do provozu kavárny a bistra Tady & Teď:
• Vlastník objektu (město Mníšek pod Brdy):
800 000 Kč na pořízení a instalaci vzduchotechniky, elektroinstalace, rozvodů vody a odpadů.
• Soukromý nájemce (Andrea Tkáčová):
1 700 000 Kč na vybavení kuchyně a jídelny.

Jaká je Vaše koncepce provozu kavárny a bistra, se kterou jste vyhrála výběrové řízení?
V koncepci myslíme jak na děti, tak i na jejich rodiče. Sama mám dvě školou povinné děti a moc dobře znám úskalí, která musí rodiče řešit. My chceme rodičům pomoct, aby si oddychli od každodenní přípravy svačin a nabídnout jim možnost, že si ji jejich dítě vyzvedne u nás. Systém nastavíme tak, že si rodiče objednají svačinu online na našich webových stránkách www.budtadyated.cz/svaciny/ , kde ji také zaplatí a dítě si ji už jenom vyzvedne cestou do školy. Takže děti nebudou muset manipulovat s penězi a rodič nemusí mít obavy, že je utratí za sladkosti a podobné věci. Ve vratné zálohované krabičce najdou vyváženou stravu na dopoledne do školy i odpoledne, kdy navštěvují kroužky. Jejich rodičům, kteří je vyzvedávají ze školy nebo z kroužků, pak nabídneme zázemí, kde si mohou v klidu a pohodlí dát kvalitní kávu nebo něco dobrého k jídlu.

Jakou budete mít otevírací dobu?
Přes školní týden budeme mít otevřeno od 7:30 do 20:30. O víkendech bude zavřeno, ale výjimkou budou soboty a neděle, kdy se budou v Pavilonu konat kulturní akce a my jejich návštěvníkům nabídneme v předsálí drobné občerstvení.

S kolika objednávkami svačin počítáte po otevření?
Samozřejmě, že zpočátku nastavíme omezený počet svačin, abychom si to vyzkoušely. Počítáme zatím s přípravou maximálně 100 svačin denně. Kromě předem objednaných svačin budeme ve vitrínách nabízet také sendviče, tortilly nebo dortíky. Udělala jsem si mezi známými rodiči školáků malý průzkum a na podnět několika z nich budeme připravovat i kelímky s čerstvým ovocem.

Od kdy plánujete nabízet i teplá jídla?
Předpokládám, že od dubna. Vše závisí od nainstalování vzduchotechniky, kterou financuje mníšecká radnice. Potom naši nabídku rozšíříme a budeme připravovat teplé snídaně a obědy. Kromě jednoho jídla pro děti ze speciální školy, budeme pro ostatní hosty vařit denně čtyři druhy jídel, z nichž jedno bude veganské, což bylo podmínkou ze strany města. Jejich nabídku budeme každý den měnit a chceme se zaměřit na světovou kuchyni za použití kvalitních surovin. To ovšem neznamená, že budeme ve všem drazí, na našem jídelním lístku najdete i levnější jídla.
Chceme, aby hosté u nás byli spokojeni a chodili k nám rádi. Aby si řekli, že je tu super jídlo, super obsluha, super pití a příjemný interiér a vraceli se k nám.
„Mám radost z toho, že se nám podařilo pro prostor kavárny v Pavilonu získat šikovného nájemce, který zajistí kvalitní sortiment i služby nejen pro žáky a zaměstnance školy, ale i pro široké okolí. Předložená koncepce nás přesvědčila o tom, že kavárna bude v dobrých rukách a už se těšíme na otevření,“ shrnuje za vedení města místostarostka Dana Dalešická a dodává: „Paní Takáčové fandíme a budeme se ji snažit všemožně podporovat, ať už jako majitelé Pavilonu, nebo jako zákazníci.“

 

Sdílejte na sociálních sítích

Facebook
Twitter
Něco se vám na webu nelíbí nebo chcete jinak? Zašlete nám vaše přípomínky pomocí tohoto formuláře.
Skip to content