Po dvou a půl letech od fungování Pavilonu se v jeho přízemí otevře podnik, který bude po celý den poskytovat občerstvení pro školáky, jejich rodiče i návštěvníky z okolí.
V projektu na vybudování mníšeckého Pavilonu se již od začátku počítalo s tím, že v jeho přízemí vznikne kavárna či občerstvení. Po otevření Pavilonu se uvažovalo i o tom, že by si tam tréninkovou kavárnu otevřela společnost Magdaléna, o.p.s., ale tato myšlenka byla nakonec opuštěna z provozních důvodů. Potom plány kolem prostoru „kavárny“ utichly, neboť do našich životů zasáhla na jaře roku 2020 epidemie covid-19 a doba nebyla na rozjezd nového gastronomického provozu rozhodně příznivá.
Znovu se otázka využití prostoru „kavárny“ dostala do popředí v momentě, kdy se rozhodovalo o tom, kde se bude stravovat 28 dětí ze speciální ZŠ Komenského 886 poté, co se škola domluvila na ukončení smlouvy na poskytování stravování v jídelně ZŠ Komenského 420. Nastal kolotoč jednání s různými zájemci o její provozování, které za město jako vlastníka, vedla především místostarostka Dana Dalešická. Pracovalo se i s možností, že by prostor sloužil pouze jako výdejna obědů pro učitele, ale s podmínkou garance aspoň 70 porcí denně, což škola nemohla zaručit . Další varianta bylo zřízení výdejny pro žáky speciální základní školy a minimální investicí města téměř 500 tis. Nakonec zvítězila velkorysejší a dlouhodobější varianta na plnohodnotný gastronomický provoz s vlastní kuchyní.
V listopadu 2021 vypsala mníšecká radnice, jako vlastník objektu, výběrové řízení, které se svým zajímavým konceptem vyhrála Andrea Tkáčová (na fotografii) bydlící v Mníšku pod Brdy. Paní Tkáčová rozjíždí projekt se svou sestrou Beátou Fehérovou, která je profesionální kuchařka. Otevřením kavárny a bistra Tady & Teď si tak začínají plnit svůj dětský sen, neboť už jako malé holky si plánovaly, jak jednou společně otevřou vlastní podnik.
Jak jste přišla na nápad otevřít v Pavilonu kavárnu a bistro?
Když jsem začala vodit do ZŠ Komenského 420 mladšího syna, tak jsem zjistila, že v prostoru, kde se pohybuje poměrně hodně lidí, chybí stánek nebo podnik, kde by si mohli něco koupit. Napadlo mě dát na prostranství před školou street food (pouliční jídlo) a v říjnu jsem oslovila paní ředitelku, a ta mě odkázala na město, kterému prostor patří. Oslovila jsem tedy vedení města, a to mě informovalo o nevyužitých prostorech takzvané kavárny v přízemí Pavilonu. Začali jsme spolu také řešit otázku možnosti stravování dětí ze ZŠ Komenského 886, kterým bude končit smlouva v jídelně ZŠ Komenského 420. Společně jsme došli k závěru, že by byla škoda mít v Pavilonu pouze výdejnu jídla, ale bylo by mnohem lepší tam udělat kuchyň a vařit.
Zajišťovat obědy hendikepovaným dětem není jednoduchá věc. Znáte jejich potřeby?
S tím mám osobní zkušenost, protože můj starší syn navštěvuje ZŠ Komenského 886. Jako maminka žáka speciální školy vím, že těmto dětem nevyhovuje hluk a stresující prostředí velkých jídelen. Proto jsem ráda, že jim budu moct poskytnout klidné prostředí u nás. Budou tu mít své soukromí a svá místa u stolů, což je pro ně hodně důležité. Děti ze ZŠ Komenského 886 k nám budou docházet na obědy od dubna, až zprovozníme kuchyni.
Kdy budete kavárnu a bistro Tady & Teď otevírat?
Otevřít chceme už v úterý 1. března. Nyní finišujeme a dolaďujeme poslední detaily, týkající se vybavení interiéru. Musím celý náš tým pochválit za to, že jsme za tak krátkou dobu dokázali v Pavilonu vytvořit útulný a příjemný prostor. Velkou zásluhu na tom má i vedení města. Chtěli bychom všem moc poděkovat, především paní místostarostce Dalešické, se kterou jsem nejvíce jednala, za jejich pozitivní přístup. Setkala jsem u nich jenom s ochotou a vstřícností a těším se i na naši budoucí spolupráci.
Vstupní investice do provozu kavárny a bistra Tady & Teď:
• Vlastník objektu (město Mníšek pod Brdy):
800 000 Kč na pořízení a instalaci vzduchotechniky, elektroinstalace, rozvodů vody a odpadů.
• Soukromý nájemce (Andrea Tkáčová):
1 700 000 Kč na vybavení kuchyně a jídelny.
Jaká je Vaše koncepce provozu kavárny a bistra, se kterou jste vyhrála výběrové řízení?
V koncepci myslíme jak na děti, tak i na jejich rodiče. Sama mám dvě školou povinné děti a moc dobře znám úskalí, která musí rodiče řešit. My chceme rodičům pomoct, aby si oddychli od každodenní přípravy svačin a nabídnout jim možnost, že si ji jejich dítě vyzvedne u nás. Systém nastavíme tak, že si rodiče objednají svačinu online na našich webových stránkách www.budtadyated.cz/svaciny/ , kde ji také zaplatí a dítě si ji už jenom vyzvedne cestou do školy. Takže děti nebudou muset manipulovat s penězi a rodič nemusí mít obavy, že je utratí za sladkosti a podobné věci. Ve vratné zálohované krabičce najdou vyváženou stravu na dopoledne do školy i odpoledne, kdy navštěvují kroužky. Jejich rodičům, kteří je vyzvedávají ze školy nebo z kroužků, pak nabídneme zázemí, kde si mohou v klidu a pohodlí dát kvalitní kávu nebo něco dobrého k jídlu.
Jakou budete mít otevírací dobu?
Přes školní týden budeme mít otevřeno od 7:30 do 20:30. O víkendech bude zavřeno, ale výjimkou budou soboty a neděle, kdy se budou v Pavilonu konat kulturní akce a my jejich návštěvníkům nabídneme v předsálí drobné občerstvení.
S kolika objednávkami svačin počítáte po otevření?
Samozřejmě, že zpočátku nastavíme omezený počet svačin, abychom si to vyzkoušely. Počítáme zatím s přípravou maximálně 100 svačin denně. Kromě předem objednaných svačin budeme ve vitrínách nabízet také sendviče, tortilly nebo dortíky. Udělala jsem si mezi známými rodiči školáků malý průzkum a na podnět několika z nich budeme připravovat i kelímky s čerstvým ovocem.
Od kdy plánujete nabízet i teplá jídla?
Předpokládám, že od dubna. Vše závisí od nainstalování vzduchotechniky, kterou financuje mníšecká radnice. Potom naši nabídku rozšíříme a budeme připravovat teplé snídaně a obědy. Kromě jednoho jídla pro děti ze speciální školy, budeme pro ostatní hosty vařit denně čtyři druhy jídel, z nichž jedno bude veganské, což bylo podmínkou ze strany města. Jejich nabídku budeme každý den měnit a chceme se zaměřit na světovou kuchyni za použití kvalitních surovin. To ovšem neznamená, že budeme ve všem drazí, na našem jídelním lístku najdete i levnější jídla.
Chceme, aby hosté u nás byli spokojeni a chodili k nám rádi. Aby si řekli, že je tu super jídlo, super obsluha, super pití a příjemný interiér a vraceli se k nám.
„Mám radost z toho, že se nám podařilo pro prostor kavárny v Pavilonu získat šikovného nájemce, který zajistí kvalitní sortiment i služby nejen pro žáky a zaměstnance školy, ale i pro široké okolí. Předložená koncepce nás přesvědčila o tom, že kavárna bude v dobrých rukách a už se těšíme na otevření,“ shrnuje za vedení města místostarostka Dana Dalešická a dodává: „Paní Takáčové fandíme a budeme se ji snažit všemožně podporovat, ať už jako majitelé Pavilonu, nebo jako zákazníci.“